Υλοποίηση Διαδικτυακής Εκδήλωσης Ενημέρωσης Προγράμματος FA-ST: ‘Η Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στον τομέα STEM στην Κύπρο: Προκλήσεις και Ευκαιρίες‘

March 22, 2022
Christos Dimopoulos

Το Κέντρο Αριστείας CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνει την επιτυχή υλοποίηση της διαδικτυακής εκδήλωσης (multiplier event) του ερευνητικού προγράμματος FA-ST (Fast prototyping and entrepreneurial skills to promote female founded start-ups in STEM) με τίτλο:

Η Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στον τομέα STEM στην Κύπρο: Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην ελληνική γλώσσα την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022, ώρα 18:00-20:00 μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πέραν των 30 προσκεκλημένων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την εκδήλωση όπως αυτή πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://bit.ly/36j9dQ3

Passcode: =^$7^FS!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Αντιπρύτανη Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή κ. Μάριου Βρυωνίδη. Ο κ. Βρυωνίδης αναφέρθηκες στα καινοτομικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος FA-ST, καθώς και στις σημαντικές προοπτικές πρακτικής εφαρμογής των προϊόντων του σε πραγματικές κοινωνικές συνθήκες. Σημείωσε επίσης την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κυπριακή κοινωνία σχετικά με τη θέση και τον ρόλο των γυναικών στον παραγωγικό ιστό της χώρας, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσής τους με τη βοήθεια προγραμμάτων όπως το FA-ST.

Στη συνέχεια, ο Υπεύθυνος Διαχείρισης του Έργου και Αναπληρωτής Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Χρήστος Δημόπουλος παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους, τη διαδικασία υλοποίησης, και τα αποτελέσματα του Έργου FA-ST. Ο Δρ. Δημόπουλος τόνισε τις προοπτικές που ανοίγονται από την εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του Έργου από νέες γυναίκες 18-30 ετών, εκπαιδευτές, καθώς και από εταιρίες που σχετίζονται με το αντικείμενο του Έργου.

Στη συνέχεια ο Δρ. Δημόπουλος συντόνισε σύντομη συζήτηση σχετικά με τα αποτελέσματα της συνοπτικής πιλοτικής εφαρμογής του Έργου FA-ST στην Κύπρο. Κατά τη συζήτηση αυτή οι εκπαιδευτές του Έργου, αλλά και οι συμμετέχουσες εξέφρασαν τη γενική ικανοποίησή τους σχετικά με τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής. Ταυτόχρονα, συζήτησαν τρόπους μέσω των οποίων η εφαρμογή των αποτελεσμάτων του Έργου θα μπορεί να βελτιωθεί στο μέλλον.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας την οποία συντόνισε η Καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Μαρία-Μελετίου Μαυροθέρη.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η κ. Σίλια Χατζηχριστοδούλου, Ιδρυτής και Γενική Διευθύντρια της εταιρείας GrantXpert Consulting, και ειδική σε θέματα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στον τομέα STEM, η Δρ. Κλέλια Πέτρου, Πυρομηχανικός της εταιρίας FABS Engineering, καθώς και οι παρευρισκόμενες / παρευρισκόμενοι με τις ερωτήσεις τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν πρακτικά θέματα σχετικά με την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Κύπρο (και όχι μόνο), ενώ τονίστηκε η σημασία υλοποίησης και χρησιμοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων μη-τυπικής εκπαίδευσης όπως το FA-ST.

Ο Δρ. Χρήστος Δημόπουλος ολοκλήρωσε την εκδήλωση ευχαριστώντας τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες, και ενημερώνοντας τους ότι θα λάβουν τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης, καθώς και επιπλέον ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό από το Πρόγραμμα FA-ST, μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου.

Το ευρωπαϊκό Έργο FA-ST “Fast prototyping and entrepreneurial skills to promote female founded start-ups in STEM (FA-ST)” χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου μέσω του προγράμματος Erasmus+ και συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πλήρεις πληροφορίες σχετικά με το έργο FA-ST είναι διαθέσιμες σε αυτό τον σύνδεσμο.

H κοινοπραξία του Έργου FA-ST αποτελείται από τους ακόλουθους εταίρους:

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ο Δρ Χρήστος Δημόπουλος, συνδιευθυντής του CERIDES, ενεργεί ως υπεύθυνος του έργου FA-ST. Η καθηγήτρια Μαρία Μελετίου – Μαυροθέρη (Υπεύθυνη Υπηρεσιών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, CERIDES), η Δρ. Simona Mihai (Διευθύντρια του Εργαστηρίου PEAK), και ο Δρ. Άγγελος Σοφιανίδης (Ερευνητικός Συνεργάτης του εργαστηρίου CERIDES), αποτελούν την ομάδα ερευνητών που υλοποίησαν τις δραστηριότητες του Έργου FA-ST.

Συνδεθείτε με το έργο FA-ST και τις δραστηριότητές του:

https://www.fasterasmus.com

https://www.facebook.com/FA-ST-Promote-Female-Founded-Startups-in-STEM-104264861166544/

https://twitter.com/fa_stem

https://www.linkedin.com/company/fa-st-promote-female-founded-startups-in-stem

https://www.instagram.com/fa_st_erasmus